Special Committee on Research and Innovation


AASHTO Liaison
Glenn Page, Associate Program Director, Project Delivery
gpage@aashto.org

Virtual National RAC Meeting
July 13-15, 2021

Final Agenda (PDF)

[Meeting Materials are available below]

 

The 2021 National RAC and TRB State Representatives meeting will be virtual.  Sessions are scheduled from 12:30pm-4pm ET so that the majority of our time zones will be reasonable to attend.

Registration

Registration is free for the virtual meeting, but you must register in order to attend. Please complete this form and submit it in order to register: 2021 National RAC Meeting Registration .

Meeting Guidelines

  • Familiarize yourself with the microphone and video buttons (generally in a bar at the bottom of your screen). In general, we ask participants to join muted and with video off until they ask a question.  Video on while you are speaking is preferred.
  • Most participants will have a Raise Hand feature that you can use if you have a question or concern. AASHTO will help us monitor this and hopefully the order.
  • Feel free to use the Chat option (caption icon in the features bar). Your chat goes to Everyone in the session.

Sweet Sixteen and Other High Value Research Projects

Visit the 2021 Sweet Sixteen High Value Research Projects page to view materials related to the winning projects in both the general and supplemental categories.

Meeting Materials

Tuesday, July 13, 2021

12:00 p.m. Welcome (1 hour)

Neil Mastin, North Carolina DOT, and Dale Peabody, Maine DOT

2021 National RAC Meeting – Introduction and Welcome

  • R&I Chair
  • NCDOT Executive
  • Dale Peabody, Maine DOT, and Cameron Kergaye, Utah DOT
  • Region Chairs (5 minutes or less)
  • Task Force Chairs (5 minutes or less)

1:00 p.m. View from the Top (1 hour)

Moderator: Dale Peabody, Maine DOT

2:00 p.m. Sweet 16—Bridges/Geotechnical (30 minutes)

Moderators: Anne Freeman, Washington State DOT, and Cindy Smith, Mississippi DOT

2:30 p.m. Break #1 (15 minutes)

 

2:45 p.m. SPR Part B Presentation and Q&A (45 minutes)

Moderator: Melanie Murphy, Tennessee DOT

3:30 p.m. Transportation Pooled-Fund Presentation and Q&A (45 minutes)

Moderator: Melanie Murphy, TDOT

4:15 p.m. Break #2 (15 minutes)

 

4:30 p.m. Sweet 16— Weather/Environment (30 minutes)

Moderators: Anne Freeman Washington State DOT, and Cindy Smith, Mississippi DOT

5:00 p.m. Adjourn for Day

Wednesday, July 14, 2021

12:00 p.m. Welcome and Introduction of New State RAC Members (30 minutes)

Members: Neil Mastin, North Carolina DOT, and Dale Peabody, Maine DOT

12:30 p.m. Innovative State Knowledge Management Highlights (30 minutes)

Moderator: Tyson Rupnow, LTRC

1:00 p.m. Knowledge Management Interactive Session (1 hour)

Moderator: Cindy Smith, Mississippi DOT

2:00 p.m. Sweet 16—Maintenance/Pavements (30 minutes)

Moderators: Anne Freeman, Washington State DOT, and Cindy Smith, Mississippi DOT

2:30 p.m. Break #1 (15 minutes)

 

2:45 p.m. RAC Chat (90 minutes)

Moderator: Brian Worrel

  • Topic 1: Research Program—Technology Transfer
  • Topic 2: Research Program—Agency Engagement

Technology Transfer and Agency Engagement MentiMeter Slides

4:15 p.m. Break #2 (15 minutes)

 

4:30 p.m. Communicating Research and Innovation (45 minutes)

Moderator: Curtis Bradley, North Carolina DOT

5:15 p.m. Adjourn for Day

Thursday, July 15, 2021

12:00 p.m. Welcome (30 minutes)

Neil Mastin, North Carolina DOT, and Dale Peabody, Maine DOT

  • RAC 2022 (In-person!)—Lily Oliver, Massachusetts DOT

12:30 p.m. Innovative State Research Practices (30 minutes)

Moderator: Curtis Bradley, North Carolina DOT

  • NCDOT Technical Assistance Program, John Kirby, NCDOT
  • WashDOT Quick Response Research, Anne Freeman, Washington State DOT

1:00 p.m. Peer Exchange Best Practices and Opportunities (1 hour)

Moderator: Cathy McGhee, Virginia DOT

2:00 p.m. Sweet 16—Safety/Operations (30 minutes)

Moderators: Anne Freeman, Washington State DOT, and Cindy Smith, Mississippi DOT

2:30 p.m. Break #1 (15 minutes)

 

2:45 p.m. Research Performance Measures—Panel Discussion (1 hour)

Moderator: Emily Parkany, Vermont AOT

  • Joe Crabtree, Kentucky TC
  • Rod McDaniels, Utah DOT
  • Matt Miller, Texas Transportation Institute
  • Lily Oliver, Massachusetts DOT
  • Ann Scholz, New Hampshire DOT
  • Jason Tuck, Florida DOT
  • Enid White, Wyoming DOT

Panel Presentation

3:45 p.m. Update on TRIS/TRID (30 minutes)

Moderator: Emily Parkany, Vermont AOT

4:15 p.m. Break #2 (15 minutes)

 

4:30 p.m. TKN/NTL (45 minutes)

Moderator: Alex Middleton, Mississippi DOT

5:15 p.m. Meeting Adjourn